2015. január 20., kedd

Tk. tönkölyös kovásszal készült cipó ((hibrid)


75 dkg-os kelesztő kosárban kelesztve


Előző este kivettem 10 dkg tk. tönkölyös kovászt egy kisebb üvegbe, majd hozzá mértem kb. 6-7 dkg tk. tönköly lisztet, és annyi vizet, hogy keményebb galuska tésztát kapjak, melyet egy habverővel gyors mozdulatokkal jól összekevertem. Rátettem az üveg tetejét és a mikróba állítottam 9 órára. Ha kicsit többet áll, az sem baj. Nekem most ennyi időm volt.

Másnap reggel a dagasztáskor hozzáadtam:

  • 20 dkg tk. tönkölyös aktív kovász (azért ennyi, mert éppen ennyi volt az üvegben)
  • 50 dkg BL 80-as liszt, 
  • 0,6 dkg friss élesztő,
  • 1 mk. nádcukor,
  • 3 evőkanál aludttejet,
  • 1 ek. burg.pelyhet, 
  • 1 púpos tk. sót,
  • kb. 2,5 dl vizet (a vizet ne egyszerre adjuk hozzá. Én lágy tésztával szeretek dolgozni.)
Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízzel, 1 mk. nádcukorral és kb. 3 dkg liszttel felfuttattam, beleöntöttem a dagasztógép üstjébe a többi hozzávalóval együtt (a vízből visszatartok egy keveset, ha kell hozzáadom), és szép sima, fényes tésztát dagasztok.
Átteszem a tésztát a kelesztő tálba, kicsit átmozgatva gombócot formázok belőle, lezárom az edényt, és 20 percig pihentettem. 
20 perc után kivettem a gyúrólapra, és egyszer meghajtogattam, visszatettem a kelesztő tálba, és további 45-50 percig pihentettem.

A kelesztés után elvettem belőle 12 dkg-ot, a következő sütéshez, melyet egy jól kisebb tupper edénybe tettem, majd ment a hűtőbe felhasználásig.

Gyúrólapon  cipót formáztam, kilisztezett kelesztő kosárba tettem, és kb. 75 percet kelesztettem.
Lisztezett lapátra borítottam, bevágtam a tetejét, majd a 30 perce előmelegített sütőkőre toltam. A hőt egy kicsit mérsékeltem kb. 5 percre, utána levettem teljesen minimumra.
Én gáztűzhelyben sütök 8-as fokozat a legmagasabb, 5-6-oson sütöm kb. 5 percig, majd leveszem 1-2-esre és úgy sütöm  készre.

Ha nem akarok elvenni belőle kovászmagot, akkor csak 40 dkg lisztből készítem, úgy, hogy a többi hozzávalót is arányosan csökkentem, így pontosan elfér a 75 dkg-os kelesztő kosárban. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése