2015. június 18., csütörtök

Chef kovász kovászolása a sütést megelőzően

A chef kovász nevelése itt található.


A sütést megelőzően kb. 8-12 órával előtte kovászolok

Javaslom, mindig csak akkora tésztát kovászoljunk be, amekkorát a sütésnél fel is használunk. Egy-két deka ide vagy oda nem lényeges.

Ez csak inkább egy fényképes útmutató, az arányokat már nem mérem, előbb-utóbb mindenkiben kialakul, hogy jó neki.

20 dkg kovászolt kovászhoz:
A hűtőszekrényben lévő kovászból kibányászok (szó szerint, mert nagyon kemény) kb. 8 dkg kovászt, hozzáadok kb. 2,5-3,5 dkg langyos vizet, jól elkeverem és hagyom egy kicsit ázni, majd hozzákeverek kb. 10 dkg bármilyen lisztet. Ha kell még hozzá víz, hogy összeálljon, nyugodtan lehet tenni. A víz mennyisége a liszttől függ.  De kemény gombóc legyen!!!
Próba etettem fehér tönköly liszttel is kovászt, a fenti arányokkal. Nagyon szép szivacsos lett. Az utolsó képen lesz.

Szép sima gombócot formálok belőle, és tiszta befőttes üvegbe teszem, lezárom egy folpackkal és szorosan rácsavarom az üveg tetejét, és a konyhapulton hagyom kb. 10-12 órát.  Lehet 8 órát is, de kevesebb nem ajánlott és sokkal több sem.
Ezután a recept szerint járok el.

Fázis képek:

Kovász az üvegben:Az üvegben felülről fényképezve:Elhúzva a kovász teteje:Kivettem a hűtőszekrényből a kovászt és egy tálkába tettem. Hozzáadtam a vizet és a lisztet, és gombóccá gyúrtam. Jó kemény tésztát kapok.Üvegbe tettem, lezártam folpackkal és rácsavartam szorosan a tetőt.12 óra múlva ilyen kovászt kaptam.


ha fejre állítom az üveget, akkor ilyen: Fehér tönköllyel etetett kovász: Ami a hűtőszekrényben maradt kovász, azzal ugyanígy járok el. 20 dkg-nál többet nem érdemes az üvegben hagyni. Annál is inkább, mivel nem fér el benne. Egy kis üvegben érdemes tartalékot tartani a hűtőben, és mondjuk néha abból is használni, hogy frissüljön. 

Én addig a konyhapulton hagyom, amíg jó szivacsos állagú nem lesz, és csak utána teszem a hűtőbe. Mostanában szinte minden nap sütök.  

Ne tartsatok sok kovászt, felesleges. Így jobban tud frissülni. Lehet a hűtőből közvetlenül is használni, de én szeretek úgy sütni, ha a sütést megelőző este még készítek egy kovászolt kovászt. 

Ha hűvös az idő, mint most szeptember 9-én, akkor a tapasztalatom az, jobb ha több folyadékot teszünk hozzá, mert nehezebben indul be. Sőt az etetés után tegyük meleg helyre. Pl. picit előmelegített kikapcsolt sütőbe. 
Az biztos, hogy a kovász nem szereti a hűvösebb lakást. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése