2017. január 14., szombat

Világos rozslisztes kovász (csodakovász) etetése

Világos rozslisztes anyakovász etetés után 12 órával
Ebből készül a sütést megelőzően az előtészta
Csodakovász (világos rozslisztes) etetése, felhasználása

Zapletál-Dikó Marianntól kaptam ezt a kovászt még szeptemberben, ami 51 éves és Insbruckból származik. Ezúton is köszönet érte, hogy süthetek belőle.


Ezt a világos rozsliszttel készült kovászt elneveztem csodakovásznak. Teljesen más állagú, mint az otthon nevelt kovászaink. Nagyon könnyű etetni, szinte semmi mosatlan nincs utána. Azt nem tudom, meddig bírja étlen szomjan. Addig biztosan, nem mint a chef kovász.
Ezt rendszeresen etetem akkor is, amikor éppen nem sütök. ezért nem tartok sok kovászt itthon. Egyébként is feleslegesnek tartom.

Szóval az én készletem mindössze 6 dkg (60 gramm). Ennyi van tartalékban is egy kis üvegben, ha esetleg valami baj történne pl. leejtem az üveget, amire már volt példa, hogy ne kelljen újból kérnem, hanem akkor csak előveszem a tartalékot és süthetek.

Ebből a kovászból előtésztával sütünk.

Az anyakovász etetése: 2 dkg kovászhoz hozzáadok 2 dkg vizet, ezt egy villával vagy egy kis habverővel gyors mozdulatokkal habosra keverem, majd hozzáadom a VILÁGOS ROZSLISZTET, és ezzel is elkeverem. Egy finom krémes állagú kovászt kapunk ami 100 %-os hidratáltságú.
Ezt beleteszem egy kicsike üvegbe. Kb. a háromszorosára fog megnőni, ezért ekkora méretű üveget válasszuk. . Legjobb a csatos üveg.
Kb. 10-12 órára a konyhapulton hagyom, amikor már befejeződik a kovász növekedése akkor beteszem a hűtőbe és addig ott van míg nem sütök újból.
Akinek több anyakovászra van szüksége egy-egy sütésnél az természetesen tartson több kovászt egy nagyobb üvegben. Én általában 50-65 dkg lisztből sütök, nekem ennyi bőven elég. A lényeg, hogy mindig egyenlő anyakovász + víz + liszt legyen az etetés.

Előtésztát készítünk a sütést megelőzően 10-12 órával. Egy nagyobb befőttes üvegben szoktam tartani. Itt már mindenki olyan előtésztát készít, amilyet szeretne, és annyi anyakovászt tesz bele, amennyivel jók lesznek a kenyerei. Ezt érdemes kikisérletezni. Lehet keményebb előtésztát is készíteni és hígabbat is. Kinek mi jön be.

Én nagyon kevés anyakovászhoz teszek sok friss lisztet és vizet, a konyhapulton hagyom kb. 12 órát és utána lehet dagasztani belőle. Addig ne dagasszunk belőle, amíg a kovász teteje domború. Inkább essen vissza egy kicsit.

Természetesen amit az anyakovászból kivettünk az vissza is etetjük. Úgy mint ahogy a fentiekben leírtam. Aki több anyát akar tartani, természetesen akkor többet tart, de mindig egyenlő anyakovászhoz egyenlő vizet és világos rozslisztet kell adni.

Ha legközelebb etetek kovászt, készítek képeket is a folyamatáról.

Megjegyzés: Ha tudjuk, hogy sokáig nem sütünk, akkor nyugodtan etessük keményebbre a kovászunkat.

Jó kovászolást.
.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése