Oldalak

2018. március 23., péntek

Egyszerű pogácsa csak kovásszal élesztő nélkül




Soha nem sütöttem még pogácsát élesztő nélkül csak kovásszal. Ezért egy olcsó és egyszerű receptemet alakítottam át kovászossá.  Azért választottam ezt a receptet, ha nem sikerül, ne bosszankodjak miatta.

Recept: 

Előző este előtésztát készítettem 3 dkg anyakovászból 7,5 dkg vízből és 7,5 dkg lisztből. Egy csatos üvegbe tettem, és reggelig a konyhapulton tartottam.

Másnap reggel:
  • fenti összes előtészta,
  • 50 dkg liszt,
  •  20 dkg vaj + pár dkg még a hajtogatásoknál a kenéshez,
  • szűk 1,5 tk. só, 
  • 1 db egész tojás a tésztába és + még 1 db tojás a pogácsák kenéséhez, 
  • 1 dl tej, 
  • 20 dkg házi tejföl(nálam 23 dkg, mert ennyi volt az edényben), 
  • sajt, vagy/és magok a pogácsa tetejére.


Elkészítés:A vajat a fagyasztóból vettem ki és úgy reszeltem rá a lisztre, majd hozzáadtam a többi hozzávalót és meggyúrtam a tésztát. Kb. 2,5 órát pihent a kelesztő tálban, majd 3 x hajtogattam kb. 40-45 percenként és mindig megkentem egy kis olvasztott vajjal a hajtogatások közben. Az utolsó hajtogatás után kb. 20-25 perc után ment a hűtőszekrénybe egy lezárható tálban. Reggel kivettem a tésztát és a tálban hagytam bő két órát még, hogy kicsit engedjen fel a tészta, mert szó szerint beton kemény volt. Utána kinyújtottam, megkentem olvasztott vajjal összehajtogattam és kb. 45 perc múlva nyújtottam, megkentem tojással, sajtot szórtam a tetejére, pogácsát szaggattam belőle és hagytam kb. 45-50 percet pihenni, és csak ezután került a forró sütőbe. Gázsütőm van, nem tudom, hány fokon sült. 
Szerintem ez a recept nagyon jó gyakorló tészta. Legközelebb a krumplis pogácsa receptemet fogom átalakítani csak kovászosra.






  





8 megjegyzés:

  1. Szia Irén! Nagyon jól néz ki a pogácsa. De élesztővel is leírnád légyszi? Nekem nincs kovászom. Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Egy picivel több lisztet vett fel. Most pihen a hajtogatás előtt.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Irén! Ha szaggatás előtt nem megy egy éjszakára hűtőbe? Ki tudom váltani pulton pihentetéssel vagy pont a hűtő a lényege, ugye? Elfelejtettem, hogy ma délutánra kellene...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kovászolt tésztáknál pont az a lényeg, hogy iszonyú hosszú a fermentáció ideje. Elöre kell tervezni, de megéri.. ☺️

      Törlés
  4. Én most készítem kíváncsi leszek milyen lesz vaj helyett libazsirt használtam

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a megosztást. A hétvégén megcsinálom. Jónak néz ki! Pont ennyit kell pihentetni. Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a receptet. Nekem ez az első kovászos pogácsám(először sütöttem kovásszal). Örültem, hogy egyszerű és nagyszerű recept. Finom lett.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a receptet! Kipróbáltam, nagyon jól sikerült. Már nagyon várom a krumplis pogácsát!

    VálaszTörlés