Recept a képek után
Hozzávalók:
Előző este megetetett kovász:
- kb. 5 dkg kovász,
- kb. 5 dkg langyos víz,
- kb. 8-9 dkg BL 80-as liszt és rétes liszt vegyesen.
Fentiekből egy keményebb gombócot gyúrtam és beletettem egy tiszta befőttes üvegbe. Folpackot tettem az üveg tetejére, és rácsavartam a tetejét és a szobában az ablakpárkányra tettem, mert ott volt a legmelegebb, hiszen még fűteni kell, mert nagyon hideg van.
Másnap reggel:
- a fenti összes kovász,
- 40 dkg BL 55-ös liszt,
- 20 dkg BFF 55-ös (kétszer fogós) liszt,
- 5 gramm friss élesztő,
- 1 mk. nádcukor (sima kristálycukor is jó),
- 1 púpos evőkanál zabkorpa,
- 1 evőkanál burgonya pehely,
- 1 csipet aszkorbinsav,
- 1 teáskanál sikér,
- 1 nagyon púpos tk. só,
- víz: 4,5 dl-ig mértem, de még kellett hozzá egy kevés. Másnak biztosan kevesebb kell. A folyadék függ a kovász sűrűségétől, a liszttől, de még a dagasztógéptől is.
Az élesztőt a cukorral és kb. 4-5 dkg liszttel, valamint kb. 1 dl vízzel felfuttattam és a dagasztógép üstjébe öntöttem. Hozzáadtam a többi hozzávalót is és egy lágyabb, de rugalmas, selymes sima tésztát dagasztottam a géppel. Áttettem a kelesztő tálba, és néhány mozdulattal átmozgattam, majd gombócot formáltam belőle. Kb. 25-30 percig kelesztettem, majd átmozgattam és további 50 percig kelesztettem. (Nem az időt kell figyelni, hanem a tésztát. Lehet másnak kevesebb idő, de lehet hogy több.)
Ezután cipót formáztam belőle, kilisztezett kelesztő kosárba ettem úgy, hogy a varrat legyen felül. Ráhúztam egy nagyobb nejlon zacskót, és kb. 55 percet kelesztettem.
Lisztezett lapátra borítottam, majd a forró kőre csúsztattam. 5 percig maximumon hagytam a gázsütőt, majd levettem a minimumra és további 40 percig sütöttem.
A követ (vesuvo) kb. 25 percig melegítettem elő a gázsütő legmagasabb fokozatán.
Nagyon jó ropogós lett a héj, és nem puhult fel.
Még soha nem sütöttem BL 55-ös lisztből kenyeret. Ezután biztosan fogok még.
A Szabó Malom lisztjét használom mindig.
Fázisképek:
Gépi dagasztás után a kelesztő tálba téve:
Átmozgatva az első kelesztés előtt:
Első kelesztés után átmozgatva:
Megkelt:
Megformázva:
Kelesztő kosárba téve:
Kisült:
A repedések azt mutatják, hogy jól dolgoztam.
Ilyen súlyú lett:
Egy szelet:
Szeletek:
Csücsök:
Bélzet:
Ez vagy 75%-os hidratacio?
VálaszTörlésIstvan
Nagyon szép lett a kenyered !A kosárban még mennyit nőt?Arrol nincs fotó.
VálaszTörlésErika, néha elfelejtek lefényképezni egy-egy fázist. Nem egészen a duplájára hagyom kelni a kosárban. Legközelebb lefényképezem, hogy lásd. Köszönöm a dicséretet.
VálaszTörlés