További képek a recept után
A dagasztás előtt 8-10 órával megetettem olyan keményebb galuska sűrűségűre a hűtőből kivett kovászt.
Hozzávalók:
Hozzávalók a dagasztáskor:
Hozzávalók:
- 5 dkg hűtőből kivett kovász,
- 5 dkg BL 112-es liszt (bármilyen jó, én ezzel szeretek etetni),
- kb. 6-7 dkg langyos víz.
Hozzávalók a dagasztáskor:
- fenti összes kovász kb. 15-17 dkg lehetett
- 4-5 dkg kovászos öregtészta
- 12,5 dkg Dia-Wellness Zero 6 liszt (DW Zero 6)
- 8-10 dkg BL 80-as liszt,
- 1 evőkanál lenmag pehely,
- 1 evőkanál lenmag liszt,
- 1 púpos evőkanál tk. búzaliszt,
- 1 tk. sikér,
- 1 evőkanál burg. pehely,
- 1 csapott tk. só
- víz amennyit felvesz. (2,5 dl-ig mértem, de még kellett)
A kovászos öregtésztából nem csináltam nagy dolgot. Vettem ki a hűtőből lévő kovászból, adtam hozzá lisztet és vizet, kicsit kézzel megdagasztottam és a konyhapulton hagytam egy fedeles műanyag edényben egy napig. Nem mértem semmit. Annyit csináltam, hogy még maradt egy kenyérre való.
Legközelebb a megdagasztott tésztából fogok elvenni. Nem nekem találták ki ezt az öregtészta készítést. :D Soha nem csináltam, mindig a megdagasztott tésztából vettem el a következő sütéshez.
Másnap reggel az öregtésztát langyos vízzel elkevertem egy habverővel és hagytam kb. 20-30 percet állni. Majd a dagasztógép üstjébe tettem az összes hozzávalóval és szép sima, lágy, selymes tésztát dagasztottam. Dagasztás közben néha leállítottam a gépet, és vártam 2-3 percet, hogy mennyi vizet kell még hozzáadnom. Rengeteg vizet felvesz a Dia-Wellnes liszt. D
Ezután kelesztő tálba tettem, ahol gombócot formáltam belőle, és hagytam kb. 30 percet kelni. Gyúrólapra tettem, kilapogattam és meghajtogattam, majd ment vissza a kelesztő tálba. Összesen még 2 x ismételtem ezt meg, de kb. egy órás időközönként.
Ezután gyúrólapra tettem, kilapogattam nagyon óvatosan, hogy minél több bubi maradjon benne és veknit formáztam, majd a kilisztezett 75 dkg-os kelesztő kosárba tettem a tésztát varrattal felfelé. 90 percet kelt.
Lisztezett lapátra borítottam a tésztát, és a 30 perce előmelegített kőre toltam. Miután betettem a sütőbe visszavettem a hőmérsékletet a minimumra (gázsütő 1-es fokozat) és kb. 50 percig sütöttem.Kihűlés után sem puhult fel a héj, sőt még kicsit ropogós is. A kő most kb. 220 fokos volt mikor betettem a tésztát.
Rácsra teszem, és amikor kihűlt felvágtam. Ilyen lett.
Ezután kelesztő tálba tettem, ahol gombócot formáltam belőle, és hagytam kb. 30 percet kelni. Gyúrólapra tettem, kilapogattam és meghajtogattam, majd ment vissza a kelesztő tálba. Összesen még 2 x ismételtem ezt meg, de kb. egy órás időközönként.
Ezután gyúrólapra tettem, kilapogattam nagyon óvatosan, hogy minél több bubi maradjon benne és veknit formáztam, majd a kilisztezett 75 dkg-os kelesztő kosárba tettem a tésztát varrattal felfelé. 90 percet kelt.
Lisztezett lapátra borítottam a tésztát, és a 30 perce előmelegített kőre toltam. Miután betettem a sütőbe visszavettem a hőmérsékletet a minimumra (gázsütő 1-es fokozat) és kb. 50 percig sütöttem.Kihűlés után sem puhult fel a héj, sőt még kicsit ropogós is. A kő most kb. 220 fokos volt mikor betettem a tésztát.
Rácsra teszem, és amikor kihűlt felvágtam. Ilyen lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése