További képek a recept után
Hozzávalók a kovászhoz:
A sütés napját megelőző nap délután kivettem egy 7,5 dl-es befőttes üvegbe
5 dkg kovászt a hűtőszekrényből, hozzátettem 5 dkg langyos vizet, és gyors mozdulatokkal elkevertem, majd hozzáadtam 5 dkg BL 80-as lisztet és ezt is elkevertem és a konyhapultom hagytam kb. 6-7 órát.
Este a fenti kovászhoz adtam 6 dkg langyos vizet és 5 dkg BL 80-as lisztet, és fenti módon összekevertem és 8 órát állni hagytam a konyhában.
Másnap reggel dagasztottam.
Hozzávalók a dagasztáskor:
fenti összes kovász,
35 dkg BL 80-as liszt,
20 dkg fehér tönköly liszt,
1 evőkanál búzacsíra,
1 púpos tk. só,
2 evőkanál burgonya főzőlé,
3 evőkanál savó,
kb. 3,3 dl víz
A fenti hozzávalókból lágy, selymes tésztát dagasztottam a géppel, majd áttettem a kelesztő tálba, gombócot formáltam belőle néhány mozdulattal és kb. 45-50 percig kelesztettem
Utána kb. 70 percenként 3 x hajtogattam. Volt amikor több volt, mert nem láttam, hogy nagyon mozgolódott volna a tészta.
Ezután gyúrólapra tettem, veknit formáztam, és kilisztezett kelesztő kosárba tettem kelni. Itt bő 2 óra 10 percet kelt.
A megkelt tésztát lapátra borítottam, bevágtam és a 30 percig előmelegített kőre tettem, és megsütöttem. Kb. 10 percig a gázsütő legmagasabb fokozatán hagytam, utána levettem a legkisebbre, és így sütöttem végig.
Rácsra tettem és kihűlés után vágtam csak fel.
Az egész kenyérről sajnos elfelejtettem fényképet csinálni, mert jött valaki hozzám, felvágtuk, és ettünk belőle. :-)
Szép napot,azt szeretném kérdezni,hogy ilyen kelesztőtálat hol lehet kapni? Köszönöm
VálaszTörlés