További képek a recept után.
Egy kevéske élesztőt tettem hozzá, mert időre el kellett mennem, és féltem, nem készül el addigra. De a cukor és a langyosra dagasztott tészta nagyon meggyorsította a kelést.
Egyáltalán nem volt kovász ízű. Sőt sokkal finomabb lett a végeredmény, mint amikor csak élesztővel készült. Semmi savanyú íz.
Legközelebb annyit változtatok rajta, hogy az élesztőt elhagyom.
Hozzávalók:
a tésztához:
55 dkg finomliszt,
20 dkg chef kovász,
3 gramm élesztő,
4 dl langyos tej, (lehet, másnak kevesebb kell, ezért nem kell egyszerre beleönteni)
2 db tojás sárgája,
6 dkg cukor,
2 dkg étolaj,
2 dkg vaj,
1 evőkanál vaníliás cukor (nálam házi volt)
a kakaós szóráshoz:
kb. 5 evőkanál kristálycukor,
2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor,
2 evőkanál cukrozott kakaópor
Elkészítése:
Az élesztőt egy kevés cukorral, 4-5 dkg liszttel, és kb. 1 dl tejjel felfuttattam, majd a dagasztógép üstjébe öntöttem. A kovászt feloldottam a tej egy részével, és ezt is az üstbe öntöttem, majd a többi hozzávalóval nagyon lágy, de selymes sima tésztát dagasztottam.
Ezután kelesztő tálba tettem, kézzel gombócot formáltam belőle és kelni hagytam 40 percet, majd meghajtogattam. Ezután 30 percet pihent a tészta, megint hajtogattam, és visszatettem a kelesztő tálba kelni újabb 30 percre.
Gyúrólapra tettem, egy nagy téglalapot nyújtottam belőle, meglocsoltam olvasztott vajjal, és a kakaós-cukros keverékkel jól megszórtam. majd felcsavartam, mint a bejglit.Felszeleteltem, és a sütőpapírral letakart sütőlapra tettem őket szép sorban.
Kb. 40 percet kelt, és előmelegített kőre tettem a sütőlapot, a gázsütő fokozatát levettem a 4-esre, és ott sütöttem meg. 12 perc alatt megsült. A sütő kb. 200 fokos volt.
Ilyen kovászból sütöttem.
A 2. hajtogatás után a tészta:
Olvasztott vajjal meglocsolva, és kakaóval megszórva:
Tepsire téve:
Megkeltek, mehetnek a sütőbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése