Recept a képek után:
Hozzávalók az előtésztához a sütés napját megelőző este:
- 2 dkg csodakovász (világos rozslisztes),
- 10 dkg Wessex angol BL 80-as liszt,
- 10 dkg víz
fentieket összekevertem és egy jól zárható befőttes üvegbe tettem kb. 10-11 órára. A kovászt a mikróba tettem, hogy ne érje huzat stb.
Másnap reggel a dagasztásnál:
- fenti összes előtészta,
- 35 dkg tüskeszentpéteri BL 80-as liszt,
- 15 dkg monitoba liszt
- 1 evőkanál búzacsíra,
- 4 dl víz (másnak biztosan kevesebb kell),
- 1 púpos tk. só
Elkészítés:
Az előtészta az éjszaka alatt bő négyszeresére nőtt.
Másnap reggel a fentiekből géppel tésztát dagasztok. Dagasztás közben telefonon hívtak, ezért le kellett állítani a gépet kb. 15 percre. Ezután újra indítottam és szép selymes, sima tésztát dagasztottam. Kelesztőtálba tettem, sima gombóccá formáltam és 20 percig pihentettem, majd a kezemmel átmozgattam, és 3 x hajtogattam (új módszerrel) 55-60 percenként. Az utolsó hajtogatás után kb. 55 percet kelt a tészta.
Cipót formáztam belőle, kelesztő kosárba tettem, és kb. 90 percet kelt. Lidl-s kövön sütöttem, melyet 30 percig előmelegítettem. 10 percig max. hőmérsékleten sült a gázsütőben, majd levettem a minimumra.
Fázis képek:
Ennyit nőtt az előtészta egy éjszaka alatt:
Ilyen szépen dolgozott a kovász:
Gépi dagasztás után gombóccá formázva:
20 perc kelesztés után:
20 perc kelesztés után átmozgatva ilyen:
Kilapogatva a tészta a hajtogatáshoz:
Első hajtogatás:
Első hajtogatás után megkelve:
Második hajtogatás:
Második hajtogatás után megkelve:
Harmadik hajtogatáshoz kilapogatva a tészta:
Harmadik hajtogatás:
(alig tudtam hajtogatni a sok bubitól)
Cipóra formázva:
Kelesztő kosárba téve:
Megkelt:
Lapátra borítva még bevágás nélkül
Kisült:
A súlya:
Bélzet/Szeletek:
Egy szelet közelről:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése