75 dkg-os kelesztő kosárban kelesztve
Ez a kenyér az elsők között készült, amikor elkezdtem a kövön sütést. Még a héja sem repedezett meg, ami azt jelenti, hogy van még mit változtatni.
Hozzávalók:
kovászhoz:
·
10 dkg kovászmag(öregtészta)
·
10 dkg BL 80-as
liszt,
·
1 púpos evőkanál
tk. tönkölyliszt
·
1,5 dl langyos
víz
Fentieket jól összekeverjük,
egy jól záródó edénybe tesszük, és kb. 8-10 órán keresztül a konyhapulton állni
hagyjuk.
Dagasztáskor:
·
fenti kovász,
·
25 dkg BL 80-as
liszt,
·
5 dkg tk.
tönkölyliszt,
·
0,4 dkg élesztő,
·
1 tk. só,
·
1 ek.
burg.pehely,
· · 1 mk. nádcukor
·
szűk 2 dl víz (lehet, hogy másnak kevesebb, ezért nem kell egyszerre az egész vizet a tésztába önteni)
Az élesztőt a cukorral, kb. 5
dkg liszttel és egy kevés vízzel felfuttattam, majd a dagasztógép üstjébe
öntöttem a többi hozzávalóval.
A tésztát a dagasztógéppel
szép simára dagasztottam, kézzel kicsit átmozgattam, kelesztő tálba tettem és 15-20 percet pihentettem.
Utána gyúrólapra tettem,
meghajtogattam, gombócot formáltam belőle és visszatettem a kelesztő tálba,
ahol kb. 50-60 percet kelt.
A tésztát cipó alakúra
formáztam, vékonyan kilisztezett kelesztő kosárba tettem, ahol . 55-60 percet
kelt.
A sütőkövet kb. 30 percet
előmelegítettem a gázsütőm legmagasabb fokozatán. A lapátot beliszteztem, ráborítottam a tésztát, most kicsit
lesöpörtem a lisztet róla, és bevágtam a tetejét, és a forró sütőköre toltam.
A hőmérsékletet rögtön mérsékeltem, és szép barnára sütöttem. Miután kivettem a sütőből, rácsra tettem és hagytam kihűlni. Teljes kihűlés után vágtam csak fel.
A hőmérsékletet rögtön mérsékeltem, és szép barnára sütöttem. Miután kivettem a sütőből, rácsra tettem és hagytam kihűlni. Teljes kihűlés után vágtam csak fel.
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlés