narancssárga kis tálban kelesztve a receptben
További képek a recept után.
Hozzávalók:
kovászhoz:
·
10 dkg kovászmag,
·
10 dkg BL 80-as
liszt,
·
1 púpos evőkanál
tk. tönkölyliszt
· 1,5 dl víz
Fentieket jól összekeverjük,
egy jól záródó edénybe tesszük, és kb. 8-10 órán keresztül a konyhapulton állni
hagyjuk. Én most a mikróba tettem és 9
órát állt.
Dagasztáskor:
·
fenti kovász,
·
30 dkg BL 80-as
liszt,
·
5 dkg tk.
tönkölyliszt,
·
0,5 dkg élesztő,
·
1 tk. só,
·
1 ek.
burg.pehely,
· szűk 2 dl víz (a
langyosnál hidegebb)
·
1 mk. nádcukor
Az élesztőt a cukorral, kb. 5
dkg liszttel és egy kevés vízzel felfuttattam, majd a dagasztógép üstjébe
öntöttem a többi hozzávalóval. A folyadékból visszatartok egy keveset, mert
lehet, hogy nem kell mind.
A tésztát a dagasztógéppel
szép simára dagasztottam (kb. 8 perc), kézzel kicsit átmozgattam gombócot
formáltam, majd kelesztő tálba helyeztem és kb. 20 percet pihentettem. Átmozgattam
és tovább kelesztettem kb.45 percet.
A tésztát cipó alakúra
formáztam, Egy kis tálba konyharuhát tettem, melyet vékonyan beliszteztem,
fejjel lefelé bele tettem a tésztát (a varrat került felülre) , rátettem egy nagyobb tálat (lehet zacsit
is ráhúzni), és hagytam kb. 45 percet kelni.
A sütőkövet kb. 30 percet előmelegítettem,
amit a sütő legalsó szintjére a rácsra tettem. A lapátot beliszteztem,
ráborítottam a tésztát a tálból, egy kicsit lesöpörtem a lisztet róla, és
bevágtam a tetejét. Kb. 5 percig a legmagasabb hőmérsékleten sütöttem, majd
visszavettem a hőt és így sütöttem tovább. Mikor kivettem a sütőből, rácsra
tettem és így hagytam teljesen kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése