75 dkg-os kelesztő kosárban
kelesztve, úgy hogy a második
kelesztésnél elvettem a tésztától 22 dkg-ot.
További kép a recept után
Hozzávalók:
A kenyeret reggel sütöttem, így az ezt megelőző este
egy nagyobb edénybe mértem:
·
8 dkg
kovászmagot(öregtésztát)
·
1 nagy evőkanál
sűrű tk.tönköly búzakovász,
·
5 dkg tk. tönköly
liszt,
·
10 dkg BL 80-as
liszt,
·
1,7 dl hideg víz
(nem jéghideg, de nem is langyos)
Fentieket jól összekevertem, és egy lezárható tupper edénybe tettem, és egész éjszaka a konyhapulton hagytam.
Fentieket jól összekevertem, és egy lezárható tupper edénybe tettem, és egész éjszaka a konyhapulton hagytam.
Másnap reggel a dagasztáskor hozzáadtam:
·
a fenti kovász,
·
Kb. 35 dkg liszt,
·
0,5 dkg élesztő,
·
1 mk. nádcukor,
·
1 evőkanál burg.
pehely,
·
2 nagy evőkanál
aludttej,
·
kb. 2 dl víz (nem szabad egyszerre belezuttyintani az egészet)
·
1 tk. só
1 dl langyos vízben a
cukorral és 2-3 dkg liszttel felfuttatom az élesztőt.
A dagasztógép üstjébe öntöm a
fenti kovászt, a felfuttatott élesztőt, és a többi hozzávalót, úgy hogy a vizet
több részletben adom csak hozzá.
Szép sima selymes tésztát
dagasztattam a géppel, áttettem a kelesztő tálba, ott néhány dagasztó
mozdulattal gombócot formáltam belőle. Rátettem az edény tetejét és kb. 20
percig pihentettem, majd átmozgattam és további 50 percig kelesztettem.
Miután gyúrólapra tettem a
tésztát elvettem a következő sütéshez 22 dkg-ot a tésztából, így pont elfért a
75 dkg-os kelesztő kosárban. Majd veknit
formáztam és a kilisztezett kelesztő kosárba tettem úgy, hogy az alsó varrat a
kosárban felfelé nézzen. Egy nagy nejlon zacskóba tettem, és 50-60 percig
kelesztettem.
A 30 perce előmelegített
sütőkőre borítottam a tésztát, bevágtam három helyen, és a forró sütőbe toltam.
(Nem nagyon szeretem a lapátot, ezért csinálom így)
A sütőben a hőt kb. 6-7
percig így hagytam, majd teljesen levettem.
Nekem egy 8 fokozatú gázsütőm
van. A maximumon melegítem elő, és teljesen levettem azt jelenti, hogy
egyes-kettes fokozatra veszem le.
Kb. 40-45 percig sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése