2019. január 19., szombat

Sajtos tallér kovásszal















A receptre egy fészbuk csoportban leltem. Kicsit átvariáltam.
Legközelebb dupla adaggal fogom készíteni.Gyorsan haladok a sütéssel, mert két ostyasütőm van. Látszik is, hogy kétféle a kisült tallér. 

Hozzávalók: 
  • 150 g tk. tönkölybúza liszt, 
  • 100 g BL 55-ös liszt
  • 50 g tk. búzaliszt, 
  • 100 g kovász (nekem most fehér kovász volt, és nem volt akítv) 
  • 120 dkg vaj, 
  • 120 g vaj
  • 120 g trappista sajt, 
  • 1 dl tejföl, 
  • 1 egész tojás, 
  • 2 tk só
  • (Mehet még bele bármi:füstölt sajt, kömény, len, szezám, stb. és/vagy cayennbors, chili pehely, füstölt Pimenton paprika, opcionális....
  •  

Elkészítés: 
Délelőtt a hozzávalókból tésztát gyúrtam, majd délután kis gombócokat (nagyobb mogyorónyi méretűt)  formáltam a tésztából, tálcára tettem, ráhúztam egy zacskót és másnap délelőttig a hideg helyre tettem. Lehet hűtőbe vagy ha az időjárás engedi akár erkélyre is.
Kicsit hagytam felengedni a tésztát, és ostyasütőben megsütöttem. Legközelebb dupla adagból fogom készíteni, és teszek bele valamilyen karakteresebb ízű sajtot is.




4 megjegyzés:

  1. Én a füstölt sajtot a pogácsa tetejére sem teszem , mert megéghet , csúnya feketévé sül rajta . a sajtostallérba is szerencsésebb a sima Trapista sajt .

    VálaszTörlés
  2. Az én receptem szerint csak összegyúrom a tésztát , várok vele egy keveset fél-egy órát , majd kigombócozom , és már sütöm is .Kb 90 db lesz 1 kg lisztből , csak sima 55 -s lisztből készítem , és általában a férjem süti .Viszont valamennyi zsiradék kifolyik sütés közben a tűzhelyre ennél a receptnél . A Te receptednél ez nem történik meg Irénke ? Ezt szerettem volna Tőled kérdezni .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Semmi zsiradék nem folyik ki. Igaz, nekem elektromos sütőm van.

      Törlés