2015. július 8., szerda

Hagymás zsemle (hibrid)
További képek a recept után

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt,
12 dkg chef kovász (előző este kovászolva) Ha több pár dkg-val nem érdekes, ha kevesebb, akkor tegyük hozzá egy morzsával több élesztőt),
2 g élesztő,
12 dkg kovászolt kovász (ennyit sikerült este bekovászolnom.)
0,5 dl burgonya főzőlé,
1 nagyon púpos evőkanál joghurt,
1 púpos evőkanál  pirított, szárított vöröshagyma,
1 csapott mk. barna cukor az élesztő felfuttatásához
víz, amennyit felvesz. (1,5 dl-ig mértem, de kellett még bőven hozzátenni)

Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral, és egy kevéske liszttel és vízzel felfuttattam és dagasztógép üstjébe öntöttem, majd hozzáadtam a langyos vízzel elkevert kovászt, a megszitált lisztet és a többi hozzávalót. Lágy tésztát dagasztottam.
20 perc múlva hajtogattam, majd 20 perc kelesztés következett. Majd megint hajtogatás, mely után kb. 25 perc pihenő.
Gyúrólapra borítottam a tésztát, 12 dkg-os darabokra vagdaltam, megformáztam, egy jól belisztezett sütőlapra tettem és kb. 25 percet kelt. Lehetett volna még egy kicsit tovább keleszteni.
A követ 20 perc alatt előmelegítettem. 205 fok volt, mikor kivettem, és szépen a sütőlapról a forró kőre tettem a zsömléket. Sajnálom, hogy nem készült róla videó, mert nem voltam elég ügyes, hogy talpukkal tegyem őket a kőre. Össze-vissza forgattam őket a forró kövön, mire a talpukra sikerült állítani őket.
Kicsit feljebb vettem a hőt kb. 4-5 percig (gázsütő 5-os fokozata), majd a minimumra vettem és kb. 15 perc alatt meg is sültek.

Meg vagyok vele elégedve. Enyhén ropogós héj, finom puha bélzet. Mivel nem volt egy morzsa kenyerünk sem, azon nyomban forrón felszeleteltem, hogy előbb kihűljön. Ízre is finom. Biztosan többször is fogok sütni zsömlét kövön.

Régen két tepsi között sütöttem. A kövön ezerszer finomabb. :-)

Ma nagyon meleg volt. A lakásban is 30 fok. Vegyétek figyelembe a kelesztési időnél, ha hűvösebb időben sütitek meg.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése