2015. március 16., hétfő

Egyszerű kenyér (hibrid)


Mostanában ezt a receptet variálom.





További képek a recept után 


A sütés megelőző este a kovászhoz:
Egy tiszta kb. 0,5 literes üvegbe tettem 6-7 dkg kovászt, amit a hűtőszekrényből vettem ki. (általában BL 112-es liszttel szoktam etetni) hozzáadtam kb. 7,5-8 dkg langyos vizet, jól elkevertem egy villával, tettem hozzá 7 dkg lisztet (bármilyen lehet). Jól összekevertem rácsavartam a tetejét és bevittem a szobába, mert ott van a legmelegebb. Kb. 8-10 órát hagyjuk állni. (Ha később szeretnénk dagasztani mint 8-10 óra, akkor hidegebb vizet adjunk a kovászhoz). Reggelre a háromszorosára nőtt a üvegben.

Reggel a dagasztáskor: 
fenti  összes kovász,
55 dkg BL 80-as liszt,
3-4 gramm élesztő,
1 mk. nádcukor,
1 dl főtt krumpli leve ha van, most nekem nem volt,
2 evőkaknál sűrű aludttej,
1 evőkanál burg. pehely,

1 evőkanál lenmagliszt (elhagyható) 
1 evőkanál búzacsíra (elhagyható)
1 nagyon púpos tk. só vagy 2 mk. 
Kb. 3 dl víz (aki nem szereti a nagyon lágy tésztát, az ne tegye bele az egészet)

Az élesztőt a cukorral kb. 4-5 dkg liszttel és kb. 1 dl langyos vízzel felfuttatom.
A dagasztógép üstjébe öntöm a fenti hozzávalókkal együtt és szép, sima, selymes tésztát dagasztok. A vizet ne öntsük egyszerre bele.
Kelesztő tálba teszem, néhány mozdulatot még kézzel dagasztok rajta, majd gombóccá formálom, és kelesztő tálban kb. 20 percig kelesztem. Majd az edényben néhány mozdulattal átmozgatom, és további 55 percig kelesztem. 

Gyúrólapra tettem a tésztát, cipót formáztam belőle és kilisztezett kelesztő kosárba tettem úgy, hogy a varrat legyen felül, ahol kb. 60-70 percet kelt. 

Lapátra borítottam a tésztát a kelesztő kosárból, bevágtam a tetejét és a 30 perce előmelegített sütőkőre csúsztattam. 
Nekem gázsütőm van, és a 6-os fokozaton hagytam kb. 5-6 percig, majd mérsékeltem a hőt (1-esre levettem) és még 30 percig sütöttem.

Rácsra tettem, majd hagytam kihűlni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése