2015. március 2., hétfő

Tönkölyös kovászos kenyér élesztő nélkül




 További képek a recept után


Nagyon megkedveltem a csak kovászos kenyereket. Mindig ilyet sütnék, de az időm nem mindig engedi.
Ez a mennyiség egy picike cipóra elegendő: kisült súlya: 65 dkg.
A cipócskadagasztással együtt pontosan 8,5 óra alatt készült el.

A sütést megelőző napon kezdtem a kovászolást.
Hozzávalók:
Délelőtt kivettem a hűtőben alvó kovászból 3,5 dkg-ot és 2-3 órát állani hagytam szobahőmérsékleten.
Dél körül hozzáadtam kicsit több mint 3,5 dkg vizet és 3,7 dkg BL 112-es lisztet. Estére szépen megemelkedett az üvegben, ami azt jelenti, hogy jó aktív lett.

Este a fenti összes kovászhoz tettem még kicsivel több mint 5 dkg vizet és 5 dkg BL 112-es lisztet.

Másnap reggel kezdtem a dagasztást.
Hozzávalók:
fenti összes kovász,
30 dkg BL 80-as liszt,
5 dkg. tk. tönkölyliszt,
1 evőkanál lenmagpehely,
kb. 2,5-3 dl víz,
1 nagyon púpos evőkanál aludttej,
1 evőkanál burg.pehely,
1 csapott tk. só.

Fentiekből lágyabb tésztát dagasztottam. A folyadékot nem szabad egyszerre beleönteni.  Mikor szép fényes, sima, selymes a tészta, áttettem egy kelesztő tálba, néhány mozdulatot még dagasztottam rajta, majd gombócot formáltam belőle és hagytam kelni. Kb. 45 perc után meghajtogattam (mint a pogácsát szoktuk), majd hagytam tovább kelni kb. 65-70 percig, megint meghajtogattam, majd ezután kb. 3x60 perc kelesztés és hajtogatások következett.
Lehet, hogy néhány perc eltérések voltak a hajtogatások között, mert annyira nem figyeltem az órát, mivel még egy kenyeret sütöttem, és főztem is közben.

Gyúrólapra tettem, cipót formáztam és kilisztezett kelesztő kosárba tettem ahol bő két órát kelt. A tésztát a varrattal felfelé kell a kosárba tenni.
A megkelt tésztát a lapátra borítottam, bevágtam a tetejét és az előmelegített sütőkőre csúsztattam, majd megsütöttem.

Gázsütőben sütök. Az első 10 percig 7-es fokozaton,majd a 3-as,4-es fokozaton sütöttem végig.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése