2015. április 29., szerda

Ch csökkentett kenyér csak kovásszal élesztő nélkül



További képek a recept után 


A dagasztás előtt 8-10 órával megetettem olyan keményebb galuska sűrűségűre a hűtőből kivett kovászt.

Hozzávalók:
  • 5 dkg hűtőből kivett kovász,
  • 5 dkg BL 112-es liszt (bármilyen jó, én ezzel szeretek etetni),
  • kb. 6-7 dkg langyos víz.
Egy kisebb befőttes üvegbe kimérem a kovászt, hozzáadom a vizet, és gyors, határozott mozdulatokkal gyorsan elkeverem, majd hozzáadom a lisztet és ezzel is elkeverem. Egy sűrű nokedli tésztát kapunk. Reggelre 2-3x-osára fog nőni.

Hozzávalók a dagasztáskor: 
  • fenti összes kovász kb. 15-17 dkg lehetett
  • 12,5 dkg Dia-Wellness Zero 6 liszt (DW Zero 6)
  • 12 dkg BL 80-as liszt,
  • 1 evőkanál lenmag pehely,
  • 1 evőkanál lenmag liszt,
  • 1 tk. sikér,
  • 1 evőkanál burg. pehely,
  • 1 csapott tk. só
  • víz amennyit felvesz. (3 dl-ig mértem, de még kellett hozzá rendesen)
Elkészítése: 

A dagasztógép üstjébe tettem az összes hozzávalót és szép sima, lágy, selymes tésztát dagasztottam. Dagasztás közben néha leállítottam a gépet, és vártam 2-3 percet, hogy mennyi vizet kell még hozzáadnom. Rengeteg vizet felvesz a Dia-Wellnes liszt.
Ezután kelesztő tálba tettem, ahol gombócot formáltam belőle, és hagytam kb. 30 percet kelni. Gyúrólapra tettem, kilapogattam és meghajtogattam, majd ment vissza a kelesztő tálba. Összesen még 2 x ismételtem ezt meg, de kb. egy órás időközönként. 

Ezután gyúrólapra tettem, kilapogattam nagyon óvatosan, hogy minél több bubi maradjon benne és veknit formáztam, majd a kelesztő kosárba tettem (amit most sajnos elfelejtettem kilisztezni),  a tésztát varrattal felfelé. Most a 75 dkg-os vekni formában kelesztettem kb. 2 órát. 

Lisztezett lapátra borítottam a tésztát, és a 30 perce előmelegített kőre toltam. Miután betettem a sütőbe visszavettem a hőmérsékletet a minimumra (gázsütő 1-es fokozat) és kb. 40-45 percig sütöttem.

Rácsra teszem, és amikor kihűlt felvágtam. 















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése