2015. szeptember 28., hétfő

Tejes kifli (hibrid)További képek a recept után

Hozzávalók: 
45 dkg BL 55-ös liszt,
15 dkg chef kovász (előző este nagyon keményre etetve, ami jó szivacsos lett reggelre),
0,8 dkg élesztő,
2 dl tej,
valamivel több mint 1 dl víz, (nem mértem pontosan)
1 csipet aszkorbinsav,
1 mk. cukor,
1 csapott evőkanál burg. pehely,
1 tk. só.
Megjegyzés: A folyadékot nem szabad egyszerre a tésztához önteni! Ha nem elég lágy, akkor bátran tegyünk hozzá. A folyadék mennyisége függ a liszttől és attól is, hogy milyen keményre etettük a kovászunkat előzőleg.

Elkészítése: 
Az élesztőt a cukorral, egy púpos evőkanál liszttel és '1 dl vízzel felfuttattam. A kovászt elkevertem a langyos tejjel, és a dagasztógép üstjébe öntöttem, majd hozzáadtam a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót. Szép sima, selymes, kicsit lágyabb tésztát dagasztottam a géppel. Kelesztő tálba tettem, gombócot formáltam belőle és kb. 25 percig magára hagytam, majd átmozgattam, és 45-50 percig kelesztettem még. 8 felé osztottam a tésztát, gombócokat formáltam, lisztezett felületre tettem és betakartam a kelesztő tállal és kb. 20 percig pihentettem.

Ezután kiflit és zsömlét formáztam belőle, sütőpapírral bélelt sütőlapra tettem és kb. 50 percet kelt úgy, hogy egy tepsit borítottam rá, nehogy kiszáradjon a tészta. A kifliket lespricceltem, és a 30 perce előmelegített kőre csúsztattam a sütőpapírral együtt (a sütőlapot nem tettem a kőre), majd befedtem egy mély tepsivel, és a gázsütő legmagasabb fokozatán 10 percig sütöttem. Ezután levettem a tepsit, a papírt kihúztam a kiflik alól és kb. 10 percig még így sütöttem. Addig süssük, míg a kívánt színt el nem éri.
Én két adagban sütöttem.

Miután kivettem a sütőből, rácsra tettem és hagytam kihűlni. NEM SPRICCELTEM MÁR LE SEMMIVEL, mégis szép cserepesek lettek.
Meg vagyok elégedve, mert finom ropogós kifli, zsömlék sültek, puha bélzettel.

Dagasztás után


Átmozgatás után 


8 részre osztva, gombócokká formázva


Kézzel kilapogatva egy kicsit


Nyújtani kezdem


Oválisra nyújtva


Háromszög alakúra nyújtom


A felém eső résznél kezdem feltekerni úgy, hogy közben nyújtom még a hozzám távol eső sarkát a tésztának. Minél többször tekerjük, annál szebb kifliket kapunk.


Feltekerve


2 db zsömle is készült


Lespriccel vízzel, a zsömlékre még magot is szórtam


Zsömle kisülve


Zsömle felvágva. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése