2015. október 1., csütörtök

Guba rúd (hibrid)További képek a recept után

Mákos gubát általában maradék kifliből szoktam készíteni. De ha ráérek, akkor guba rudat sütök. Próbálom úgy készíteni, hogy ne legyenek nagyon nagy karikák, mert így szeretjük.
Évekkel ezelőtt már csináltam, csak a régi oldalamra nem került fel a recept. Ma pótoltam.. Ott még csak élesztős. Recept itt.

Túl sok időm nem volt ma, ezért a formázást csak összecsaptam. Mi úgy szeretjük, ha a felszeletelés után nem lesznek nagy szeletek. Most nincsenek, viszont külsőleg nem nyerne szépségversenyt, viszont számomra finom.

Hozzávalók:
50 dkg BL 55-ös liszt,
10 dkg chef kovász előző este megetetve,
6 gramm élesztő,
kb. 3-3,5 dl tej,
4 dkg vaj (olvasztva),
1 tk. só,
1 púpos teáskanál cukor

Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral, és egy dl tejjel felfuttattam. A kovászt elkevertem a tejjel, hozzáadtam a felfuttatott élesztőt, és a dagasztógép üstjébe öntöttem, majd a többi hozzávalóval együtt lágy, sima, selymes tésztát dagasztottam, kelesztő tálba tettem és kb. 20 percet kelesztettem, majd átmozgattam, és kb. 60 percre újból magára hagytam.
Ezután gyúrólapra tettem, gombócokat formáztam belőle, és kb. 20 percig pihentettem, hogy a kelesztő tállal letakartam.
Ezután rudakat formáltam belőle. Most nem úgy, mint korábban, mert nem értem rá. Igyekeztem minél kisebb átmérőjű rudat sodorni.
Szóval így:


Sütőlapra sütőpapírt tettem, és ráhelyeztem a rudakat, majd letakartam, és kb. 45-50 percig kelesztettem, lespricceltem, majd a 30 percig előmelegített kőre csúsztattam a sütőpapírral együtt, befedtem egy nagy tepsivel, és a gázsütő maximális fokozatán 10 percig lefedve sütöttem, majd kihúztam a papírt alóla, levettem a tepsit és még 7-8 percig sütöttem.
Rácsra tettem, és hagytam kihűlni. Holnap mákos guba lesz a vacsi. Addigra megszárad. 2 db pedig szendvicsnek végezte rögtön kisülés után még langyosan.


Nagyon finom lett.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése