2015. december 31., csütörtök

Aludttejes kifli (hibrid)

Recept a képek után.

Hozzávalók:
  • 52 dkg BL 55-ös liszt,
  • 8 dkg tk. búzaliszt,
  • 1 evőkanál burg. pehely (elmaradhat),
  • 2,5 nagy evőkanál aludttej (joghurttal, kefirrel is helyettesíthető vagy el is hagyható, akkor folyadékkal kell pótolni)
  • 1 mk. nádcukor (kr. cukor is jó)
  • 2 dkg élesztő,
  • 10 dkg előző este megetetett kovász (ha nincs kovászunk akkor 3 dkg élesztő)
  • víz amennyit felvesz (mindenkinél más), lágyabb tésztát dagasztottam
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral, 3-4 dkg liszttel és 1 dl langyos vízzel felfuttattam, majd a dagasztógép üstjébe öntöttem. Hozzáadtam a kovászt  és a többi hozzávalót a megszitált liszttel együtt. A sót egy kevéske folyadékban feloldottam, és az üstbe öntöttem. Majd folyamatosan löttyintettem még hozzá vizet, míg el nem értem azt a tésztaállagot, amilyet szerettem volna. Egy lágyabb sima, selymes tésztát kell dagasztani.
Szándékosan nem írom a folyadék mennyiségét, mert mindenkinek más. A lényeg, hogy ne egyszerre öntsetek bele nagy mennyiségű folyadékot. A folyadék mennyisége függ a liszttől, a kovász sűrűségétől, de még a dagasztógéptől is. Nekem az utóbbi miatt kell nagyon sok folyadék. 

Dagasztás után kelesztő tálba tettem, kb. 10 perc múlva átmozgattam, ekkor még több hólyag lett a tésztán, és a duplájára kelesztettem. Nekem kb. 40 perc kellett. Ne az órát figyeljétek, hanem a tésztát. :-) 

Miután megkelt, gyúrólapra tettem a tésztát, feldaraboltam, gombócokat formáztam belőle és 10-15 percig pihentettem, majd kinyújtottam egyenként őket, és kiflire formáztam. 
Két tésztára sonkát és reszelt sajtot tettem, úgy tekertem fel. Ezek kis ducik lettek. 

Egy sütőlapot beborítottam sütőpapírral, és ráhelyeztem a kifliket. Kb. 30 percig kelesztettem, majd jól lespriccel vízzel és a 25 percig előmelegített kőre (gázsütőben sütök Lidl-s vékony kövön) tettem papírostól őket, egy nagyobb tepsit rájuk borítottam és így sütöttem kb. 10-15 percig, ezután levettem a tepsit, és kihúztam a papírt a kiflik alól, és így sütöttem addig, míg a kívánt színt el nem érte.
Akinek nincs sütőköve, az két tepsi között is sütheti. Félidőben vegyük le a felső tepsit és úgy süssük készre.
Rácsra tettem, és hagytam kihűlni. Most nem tudtam megvárni a cserepesedést mert el kellett mennem.
Finom, ropogós kiflik lettek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése