Késő este 11 g szárított kovászt (amik kisebb-nagyobb darabokban voltak) egy edénybe tettem Ráöntöttem 50 g langyos vizet, összekevertem és a konyhapulton hagytam állni reggelig. Szépen feloldódtak a szárított kovász darabok.
Szárított kovász edénybe téve:
Kicsit összetördeltem, és langyos vizet öntöttem rá:
Rátettem az edényre a tetejét, és reggelig így hagytam:
Reggel hozzáadtam 40 g világos rozslisztet, és egy üvegbe tettem.
Kb. 12 óra telt el, mikor láttam, hogy néhány mm-t emelkedett. (Erről nem készítettem képet).
Mikor elérte az aktivitása csúcspontját, kivettem belőle 20 gramm kovászt, tettem hozzá 20 gramm vizet, és 30 gramm világos rozslisztet és bevittem a szobába. Nem egészen 3 óra múlva már ilyen nagyra nőtt az üvegben.
Mikor aktív lett, kivettem belőle egy előtésztára való mennyiséget, és újból megetettem. Legközelebb ebből fogok majd sütni.
Nagyon jól működött a szárított kovász. Első kenyér ami a szárított kovászból készült:
A kenyér receptjét majd külön is beírom a blogba.
A kenyeret ajándékba sütöttem, ezért a bélzetről az ajándékozott küldött képet. :-)
Ügyes!
VálaszTörlésGuszta
VálaszTörlés