2015. január 8., csütörtök

Próba kenyér esti kovásszal (korábban is saját recept volt és most is az a sütőkőre).

1 kg-os kelesztő kosárban kelesztve

Nosztalgiából sütöttem meg a kenyeret, mivel 10 éve, hogy elkezdtem a kenyérsütést lefedett edényben. 
Ma már lényegesen kevesebb élesztőt teszek a kenyereimbe, mint régen. 

További képek a recept után. 



Az eredeti recept itt található:

Az esti kovász leírása itt található:


A recept a sütőköves sütésre szól.

Hozzávalók:

Az előző este elkészített "esti kovász"
40 dkg BL 80-as liszt,
1 púpos tk. só,
kb. 1,5-1,8 dl langyos víz (nekem 2 dl-t simán felvesz a liszt)
1 evőkanál burg.pehely

Elkészítése: 

Az előző este elkészített kovászt (kb. 1 órával azelőtt kiveszem a hűtőszekrényből, hogy felhasználom) a dagasztógép üstjébe öntöm az összes hozzávalóval.
Szép sima, selymes tésztát dagasztok.
Átteszem egy kelesztő tálba, ahol gyengéden még kézzel egy picit dagasztok, majd, szép gombócot formázok belőle, és keleszteni kezdem. Kb. 15-20 perc múlva gyengéden a kezemmel átmozgatom, és ezáltal próbálok minél több bubit belevinni, és további kb. 60 percig kelesztem.
Gyúrólapra teszem, megformázom és kilisztezett kelesztő kosárba teszem, ahol kb. 60 percig kelesztem.

Majd a sütőlapátra teszem, bevágom a tetejét, és a a 30 perce előmelegített pizzakőre csúsztatom a sütőben, és megsütöm. A hőt kb. 10 percig a gázsütő 6-os fokozatán hagyom, utána visszaveszem a legkisebbre. 


Ha megsült, rácsra teszem, és hagyom kihűlni.













1 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen a leírást Irén! Jöttem hozzád elolvasni :-)

    VálaszTörlés